Asumisen opas

Asumisen opas

Alta löydät tarkempia ohjeistuksia asumiseen liittyen.

Jääkaapin ja pakastimen sulattaminen

Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu jääkaapin ja pakastimen sulattaminen kerran vuodessa. Sulatus kannattaa tehdä pakkasella, kun ruoat saa ulos kylmään.

 

 1. Tyhjennä jääkaappi ja pakastin ja vie ruoat ulos kylmään. Ota laitteista virta pois.
 2. Suojaa jääkaapin ja pakastimen ympärys isoilla pyyhkeillä, ettei vesi pääse valumaan lattialle. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla lämminvesiastian sisään kaappiin.
 3. Pakastimen pohjalle sulanut vesi ohjautuu pohjassa mahdollisesti olevan aukon tai pohjatason etureunassa olevan kourun kautta pakastimen ulkopuolelle laitettuun astiaan. Muussa tapauksessa vesi kerätään laitteen pohjasta.
 4. Pyyhi jääkaapin ja pakastimen sisäosat ja ulkopinnat puhtaiksi, kun kylmäkalusteet ovat sulaneet.
 5. Pyyhi ovien tiivisteet puhtaiksi.
 6. Vedä jääkaappi ja pakastin paikoiltaan.
 7. Imuroi takaosan lauhdutin ja kompressorin ulkopinnat pölystä.
 8. Puhdista jääkaapin takana oleva sulamisveden poistoputki laitteen valmistajan ohjeiden mukaisesti.
 9. Aseta jääkaappi takaisin paikalleen.
Ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen

Pidä korvaus- ja poistoilmaventtiilit auki ja puhtaina.
Talvella tuuletusikkunaa ei kannata jättää pitkäksi ajaksi auki. Oikeaoppinen ja energiatehokas tuuletus on nopea, muutaman minuutin mittainen ristiveto.

 

llmanvaihtoventtiilien puhdistaminen

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus on asukkaan vastuulla.

• Puhdista ilmanvaihtoventtiilit pölystä vähintään kaksi kertaa vuodessa imuroimalla tai pyyhkimällä.
• Pese ilmanvaihtoventtiili tarvittaessa miedolla pesuaineliuoksella, jos venttiilin saa irti.
• Älä muuta venttiilin säätöjä pyörittämällä venttiilin keskellä olevaa lautasta.
• Älä peitä venttiiliä.

Liesikuvun puhdistaminen

Liesikuvussa on rasvasuodatin, joka vaatii puhdistusta vähintään kerran kuukaudessa.

 

 • Irrota rasvasuodatin puhdistusta varten. Pese suodatin lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.
 • Rasvasuodattimen puhdistuksen yhteydessä puhdistetaan samalla liesikuvun sisäpuoli ja siellä mahdollisesti oleva ilmanvaihtoventtiili edellä olevan ilmanvaihtoventtiilin puhdistusohjeen mukaisesti.
 • Jos huonokuntoinen rasvasuodatin pitää uusia, ota yhteys kiinteistönhoitajaan.
Pyykin- ja astianpesukone

Wartalo Kodit Oy ei suorita pesukoneiden liitäntöjä. Työn saa tehdä vain alan ammattihenkilö, putkimies.

Pyykin- tai astianpesukonetta ei saa jättää toimimaan ilman valvontaa. Pesukoneen hana on suljettava, kun se ei ole käytössä.

Pesukoneita ja liitäntäletkuja on tarkkailtava säännöllisesti mahdollisten vuotojen varalta.

Kylpyhuoneessa olevaa pesukonetta ei saa käyttää kylvyn tai suihkun aikana. Astianpesukoneen alle on asennettava suojakaukalo.

 

Kylpyhuone ja viemärit

Hanojen ja WC-istuimen vähäisetkin vuodot voivat aiheuttaa huomattavia lisäkustannuksia ja mahdollisesti myös vesivahinkoja. Hanojen ja erityisesti WC- istuimen kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti. Mahdollisista vuodoista on ilmoitettava välittömästi kiinteistönhoitajalle.

Kylpyhuone on hyvä kuivata lastalla käytön jälkeen. Suuret pyykkimäärät suositellaan kuivaamaan kiinteistön yhteisessä kuivaushuoneessa.

Ruoantähteet, paistorasvat ja roskat saattavat tukkia viemärin ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa vesivahingon.

Vaaralliset jätteet jäävät lisäksi kuormittamaan ympäristöä. Viemärin avaamisesta syntyvän laskun joutuu maksamaan itse, jos on laittanut wc istuimeen jotakin sinne kuulumatonta ja toiminut siten huolimattomasti.

Lattiakaivon puhdistaminen

Kylpyhuoneen lattiakaivo pitää puhdistaa säännöllisesti sinne kerääntyvästä liasta, kuten hiuksista.

 

 1. Irrota lattiakaivon kansi.
 2. Poista lattiakaivoon kertyneet roskat.
 3. Pese kaivo vanhalla tiskiharjalla ja suihkuta puhtaaksi.
 4. Laita lopuksi kansi takaisin paikoilleen.
Parveke ja piha-alue
Parveke

Parveke on pidettävä puhtaana roskista ja lumesta, lunta poistettaessa on varmistuttava, ettei pudotettu lumi aiheuta vaaraa tai haittaa pihalla liikkujille.

Asunnon parveke on tarkoitettu oleskelua varten, ei tavaroiden varastointiin. Vuodevaatteita saa tuulettaa parvekkeella. Puistele matot pihalla tamppaustelineellä.

Roskien ja tupakantumppien heittäminen parvekkeelta on ehdottomasti kielletty. Suosittelemme myös välttämään tupakointia parvekkeella asukasviihtyisyyteen vedoten.

Lintujen ruokkiminen on kielletty kiinteistön alueella.

Turvallisuuden ja asukasviihtyisyyden vuoksi grillaaminen ja ulkoroihujen sekä muiden vastaavien polttaminen parvekkeella ei ole sallittua.

Piha-alue

Huoneistoissa, joihin kuuluu oma piha-alue, on asukkaan huolehdittava piha-alueen siisteydestä, mm. nurmenajosta ja tupakantumpeista.

Yleiset tilat

Porraskäytävät

 • Ulko-oven lukituksen aukioloajat ovat yleensä klo 6.00–21.00.
 • Paloturvallisuusmääräysten vuoksi porraskäytävissä ei saa säilyttää mitään tavaraa ja palo-ovet on pidettävä aina suljettuina.
 • Häiritsevä käyttäytyminen porraskäytävissä ei ole sallittua.

Ulkoiluväline-, irtaimisto- ja pyörävarastot

 • Lastenvaunuille, suksille, polkupyörille yms. on yleensä kiinteistössä omat säilytystilansa.
 • Mopojen ja muiden polttomoottori käyttöisten kulkuvälineiden säilytys näissä tiloissa on ehdottomasti kielletty!
 • Jokaiselle huoneistolle on varattu asunnon mukaan numeroitu irtaimistovarasto.
 • Irtaimistovarastoissa ei saa säilyttää palavia nesteitä, palavia kaasuja tai räjähdysaineita!

Pyykkitupa

 • Pyykkituvan käyttö on sallittu klo 7.00–22.00 välisenä aikana.
  Tarkemmat ohjeet pyykkituvan käytöstä löytyvät pyykkituvan seinältä.
 • Käytä varauslistaa merkkaamalla varaukseen huoneiston numero.
 • Pyykkitupa on tarkoitettu vain talon asukkaiden pyykin pesuun.
 • Käytä koneita ja laitteita käyttöohjeiden mukaisesti. Vie pesty pyykki kuivaushuoneeseen ennen vuoron loppumista ja huolehdi kuivat pyykit pois ajallaan. Jätä paikat siistiin kuntoon seuraavaa käyttäjää varten.

Kuivaushuone

 • Omassa kylpyhuoneessa kannattaa kuivattaa vain pieniä määriä pyykkiä kerrallaan. Asuntojen kosteushaittojen minimoimiseksi myös omalla koneella pesty pyykki on suositeltavaa kuivata kuivaushuoneessa.
 • Kuivaushuone on tarkoitettu tavanomaisen pyykin kuivaamiseen.
 • Kuivauspuhaltimen käyttö on sallittu klo 7.00–22.00 välisenä aikana. Tarkemmat ohjeet löytyvät pyykkituvan tai kuivaushuoneen seinältä.

Yhteiset saunaosastot

 • Jos taloyhtiössä on sauna, vuokralainen voi halutessaan varata oman saunavuoron.
 • Saunavuoron voit varata linkistä.
 • Saunan käytöstä maksetaan saunamaksu ja se peritään vuokranmaksun yhteydessä.
 • Huomioi saunoessa, että jätät saunan sekä pesu- ja pukuhuoneen siistiin kuntoon. Älä käytä saunatuoksuja. Vie pullot, tölkit ja haisevat roskat mukanasi. Ilmoita kiinteistönhoitajalle, jos sauna ei lämpene tai havaitset muita vikoja.
Asukaspysäköinti
 • Autot on pysäköitävä sallituille autopaikoille. Opastathan myös vieraitasi pysäköimään oikein.
 • Piha-alueelle pysäköinti on kielletty, asetettuja liikenneopasteita ja pysäköintirajoituksia on noudatettava. Valvonnasta vastaa ulkopuolinen toimija.
 • Pelastustiekyltillä osoitetulle pelastustielle on pysäköinti kielletty. Lyhytaikaisesti pelastustielle voidaan pysäköidä huonosti liikkuvien ihmisten ja painavien tavaroiden kuljettamiseksi. Ajoneuvon on oltava tarvittaessa välittömästi siirrettävissä.
 • Autopaikan varauspyynnön kiinteistösi pysäköintipaikalle voi tehdä linkistä.
Asumisviihtyvyys

Jotta asuminen sujuisi mutkattomasti, on hyvä muistaa ja huomioida muut asukkaat. Kiinteistöön on laadittu järjestyssäännöt helpottamaan arkea.

Yhteiset pelisäännöt helpottavat arkea ja tekevät asuinympäristöstä viihtyisän. Järjestyssäännöt sisältävät asumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ohjeita. Säännöt löytyvät mm. rappukäytävän ilmoitustaululta.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita asumaan. Huomioithan ettei lemmikkisi aiheuta häiriötä muille ja huolehdithan siitä, että lemmikin jätökset tulee korjattua.

Naapurisopu

Kiinteistössä asuminen edellyttää joustavuutta. Normaaleja elämisen ääniä tulee sietää, eikä naapureilta voi vaatia täyttä hiljaisuutta. Muut asukkaat on kuitenkin muistettava aina ottaa huomioon.

Häiriötilanteet

Toistuvien asumishäiriöiden ja järjestyssääntörikkomusten sattuessa ensisijainen ilmoitusvelvollisuus on muilla kiinteistön asukkailla. Asukkailta tulevan häiriöilmoituksen jälkeen on Wartalo Kodit Oy:llä mahdollisuus puuttua häiriötilanteeseen tai järjestyssääntöjen rikkomiseen.

Häiriötilanteessa tee häiriöilmoitus tästä linkistä.

Turvallisuus

Asunnon sähköturvallisuus

Sähköasennukset ja -korjaukset ovat pääsääntöisesti töitä, joita saa tehdä vain sähköalan ammattihenkilö.

Asunnon jäädessä ilman valvontaa sähkölaitteita ei saa jättää päälle. Ilmoita viallisista Wartalo Kodit Oy:n hoitovastuulle kuuluvista sähkölaitteista välittömästi kiinteistönhoitajalle.

Vikavirtasuojakytkin asunnoissa

Vikavirtasuoja on herkkä lisäsuojalaite, jota käytetään täydentämään sulakkeen tai katkaisijan antamaa suojausta. Vikavirtasuoja on käytössä uusimmissa asunnoissa.

Vikavirtasuoja asennetaan yleensä sähkökeskukseen johdonsuojakatkaisijoiden viereen tai lähelle niitä. Suojalaitteen toiminta on tarkistettava säännöllisin väliajoin esim. neljännesvuosittain painamalla laitteessa testipainiketta, jolloin vikavirtasuojassa olevan vivun pitää kääntyä 0-asentoon. Testauksen jälkeen vikavirtasuojakytkin palautetaan toiminta-asentoon, kääntämällä siinä oleva kytkin I-asentoon. Ellei laite reagoi testipainiketta painettaessa, se on viallinen ja vaihdettava uuteen.

Autojen sähkölämmityspistorasiat

Autojen kytkennässä tulee käyttää tähän tarkoitukseen valmistettua liitäntäjohtoa. Älä käytä jatkojohtoja tai viallisia liitäntäjohtoja. Myös auton sisätilan lämmittimen käyttö on kielletty.

TV ja internet

Wartalo Kodit Oy:n asuntojen vuokraan sisältyy 50M internetyhteys. Asunnossa oleva modeemi ja liitäntälaitteet ovat Wartalo Kodit Oy:n omaisuutta.

Vikatapauksissa ole yhteydessä MPY:n tekniseen tukeen. 

Asukkaiden omia lautas- tai harava antenneja ei saa asentaa asunnon ulkopuolelle.

Kierrätys

Kiinteistöissä lajitellaan erikseen sekajäte energiaksi, biojäte, paperi, lasi ja metalli sekä toisissa myös kartonki. Kesällä 2023 myös muovi tullaan lajittelemaan erikseen. Jätteet on tärkeää lajitella oikein, koska suurinta osaa niistä hyödynnetään kierrätyksessä tai energiana.

Kiinteistön jätepisteeseen ei saa tuoda esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromua, huonekaluja tai ongelmajätteitä, kuten lääkkeitä, paristoja, akkuja ja maaleja. Ne pitää viedä lähimpään keräyspisteeseen.

Asunnosta muuttaminen

Asunnon irtisanominen

Irtisanominen tehdään aina kirjallisena. Irtisanomisen voi tehdä tästä linkistä. Jos vuokrasopimus on kahden henkilön nimissä, allekirjoitukset tulee olla molemmilta. Allekirjoitukset voi suorittaa sähköisesti.

Asuinhuoneenvuokralain mukaan irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Irtisanomisaika on asukkaan puolelta yksi kalenterikuukausi.

Asunnosta muuttaminen

Wartalo Kodit Oy:n edustaja suorittaa irtisanotun asunnon kunnon tarkastuksen poismuuton jälkeen tai tarvittaessa aiemmin.

Asukas on vastuussa asunnon kunnossapidosta sekä korvausvelvollinen asunnon rikkomisesta ja siivottomaan kuntoon jättämisestä. Kunnossapito- ja korvausmenettelyssä noudatetaan asuinhuoneenvuokralakia.

Korvausvastuun ylittäessä vakuusmaksun määrän, laskutetaan ylimenevät kustannukset asukkaalta voimassaolevan korvausvastuuhinnaston mukaisesti.

Myös mahdollisten asuntoon tai varastotiloihin jätettyjen tavaroiden varastoinnista ja kaatopaikalle viennistä aiheutuneet kustannukset laskutetaan asukkaalta.

Kaikki asunnon- ja autolämmityspaikan avaimet on palautettava viimeistään vuokrasopimuksen päättymispäivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä Wartalo Kodit Oy:n asiakaspalveluun.

Palauttamatta jääneet tai kadonneet avaimet aiheuttavat lukon uudelleensarjoituksen, jonka kustannukset veloitetaan asukkaalta voimassaolevan korvausvastuuhinnaston mukaan.

Asukas on aina vastuussa asunnon kunnosta. Poismuuton yhteydessä on huoneisto siivottava, jonka jälkeen Wartalo Kodit Oy tekee asunnossa tarkastuksen.

Muuttosiivousohje

Huoneiston muuttosiivous tulee tehdä huoneistosta muutettaessa, ennen avainten luovuttamista.

Muuton jälkeen huoneistossa tehdään tarkastus, jossa todetaan siisteys ja mahdolliset korvattavat rikkomukset tms. Tarkastuksessa otetaan huomioon pitkäaikaisesta asumisesta ja huoneiston iästä johtuva normaali kuluminen. On kuitenkin muistettava, että kulunut ja likainen pinta ovat eri asioita.

Mikäli tarkastuksessa ei havaita puutteita, vakuusmaksu palautetaan vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti.

Keittiö

 • Jää-/yhdistelmäkaapin sulatus, huolehdi etteivät sulamisvedet valu lattialle
 • Lieden ja jääkaapin sisä- ja ulkopuolen pesu, sekä niiden asennusaukkojen ja lattian pesu.
 • Kylmäkalusteen pistotulpan irrotus pistorasiasta ja ovet jätetään auki
 • Keittiökaapistojen sisä- ja ovipintojen pesu
 • Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus ja/tai liesikuvun rasvasuodattimen pesu
 • Lattiapintojen pesu

Kylpyhuone, sauna ja wc

 • WC-istuimen ja käsienpesualtaan pesu
 • Lattiakaivojen puhdistus
 • Saunan lauteiden pesu
 • Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus
 • Seinien ja lattioiden pesu

Yleissiivous

 • Korvausilmaventtiilien ja pattereiden taustojen puhdistus
 • Huoneiston kaikkien lattiapintojen pesu, sekä tahrojen pesu ovista, ovipielistä, seinistä ja valokatkaisijoista
 • Huoneiston hallintaan kuuluvien varastojen ja kylmiökopin tyhjennys, hyllyjen puhdistus ja lattian lakaiseminen
 • Ikkunoiden pesu sisäpuolelta
 • Huoneistoon kuuluvan parvekkeen tai piha-alueen tyhjennys ja siivous.

Muuta huomioitavaa

 

 • MPY:n laajakaistan verkkopääte tarvikkeineen on jätettävä huoneistoon näkyvälle paikalle. Hävinneestä tai rikotusta laitteesta ja tarvikkeista on asukas korvausvelvollinen hinnaston mukaan.
 • Mikäli huoneistossa on ollut astianpesukone asennettuna, on pesukoneliitännät muistettava tulpata pesukoneen irrotuksen yhteydessä. Tulppaus on tehtävä asiallisesti, hyväksyttyjä tarvikkeita käyttäen. Tulppaamattomista liitännöistä aiheutuva vesivahinko on pois muuttavan asukkaan vastuulla.
 • Korvausvastuun mukaisissa korjauksissa käytetään veloituksena korvausvastuuhinnaston hintoja.